۱۴۰۴ جمعه ۳۰ فروردين

اولین دستگاه بیولیفت ایرانی؛ راهکاری پایدار برای مدیریت زیست‌محیطی فضای سبز و کاهش مصرف مواد شیمیایی

به همت محققان پژوهشکده محیط زیست دانشگاه اصفهان و شرکت دانش بنیان الکتروگشتاور ایرانیان، بومی سازی فرایند طراحی، ساخت و بهره برداری دستگاه بیولیفت به منظور ایجاد نوآوری در عرصه مدیریت فضای سبز شهری، با قابلیت کاهش مصرف سموم و کود، تزریق هوشمند مواد به ریشه گیاهان و بهبود تاثیر آنها بر درختان و گیاهان، انجام شد.


دکتر مهدی کمالی، عضو محترم هیات علمی پژوهشی پژوهشکده محیط زیست دانشگاه اصفهان، در گفت‌وگو با پایگاه خبری دانشگاه اصفهان، از طراحی، ساخت و بهره برداری نخستین دستگاه بیولیفت ایرانی با کارآیی بالا خبر داد و درخصوص این دستاورد مهم اظهار کرد: در راستای انجام مسئولیت‌های اجتماعی و رفع نیازهای جامعه و صنعت، طراحی، ساخت و بکارگیری دستگاه بیولیفت مورد نیاز کشور در دستور کار قرار گرفت و با همکاری شرکت دانش‌بنیان الکتروگشتاور ایرانیان (مستقر در مرکز رشد و کارآفرینی دانشگاه اصفهان)، برای نخستین بار در کشور ساخته و به بهره‌برداری رسید.

وی با اشاره به مزایای این دستگاه ادامه داد: این محصول از به‌روزترین فناوری‌ها برخوردار بوده و قابلیت‌هایی همچون امکان تزریق محلول و مواد مورد نیاز به عمق زمین، وزن سبک، و کیفیت بالای قطعات را داراست که می‌تواند نیاز سازمان‌های فضای سبز و پارک‌های شهرداری‌های سراسر کشور را مرتفع سازد.

مهندس هادی حسین پور، مدیرعامل شرکت الکترو گشتاور ایرانیان درخصوص مزیت‌های رقابتی این دستگاه نسبت به نمونه‌های خارجی تصریح کرد: این دستگاه که نخستین نمونه ساخت داخل با مشخصات ویژه است، از قدرت عملیاتی بالایی برخوردار بوده و در عمق‌های بیشتر و خاک‌های متنوع قابل استفاده است؛ سوزن مورد استفاده در این دستگاه نیز تا سه برابر مقاوم‌تر از نمونه‌های خارجی است.

وی با اشاره به صرفه اقتصادی این محصول افزود: قیمت دستگاه حدود 40 تا 50 درصد ارزان تر نمونه‌های وارداتی است، در حالی که از قدرت مانور و کارایی به مراتب بالاتری برخوردار است؛ امیداست با تولید و بهره‌برداری بیشتر از این دستگاه، شاهد خودکفایی کشور در این حوزه و قطع وابستگی به محصولات مشابه خارجی باشیم.

مهندس حسین پور درخصوص دیگر مزایای استفاده از دستگاه‌های بیولیفت در فضای سبز شهری خاطرنشان کرد: این دستگاه با کاهش چشمگیر مصرف سموم و کود نسبت به روش‌های سنتی، تحولی در مدیریت فضای سبز ایجاد کرده است؛ در مقایسه با روش غرقابی، این دستگاه مصرف کود و سم را تا بسیار کاهش می‌دهد.

دکتر محمد کریم قاسمی مدیر فنی شرکت دانش بنیان با اشاره به مکانیسم عملکرد این دستگاه گفت: بیولیفت با تزریق مستقیم مواد به ریشه گیاه و تزریق هوا در فضای اطراف آن، بازدهی و کارایی را به طور قابل توجهی افزایش می‌دهد، همچنین با نفوذ مواد به عمق زمین، مشکلات ناشی از تبخیر سموم و آفات گیاهی به حداقل می‌رسد. همچنین این دستگاه ایرانی در مقایسه با نمونه‌های خارجی، از موتور قدرتمندتری برخوردار است و مصرف سوخت آن به مراتب کمتر از مدل‌های دیزلی و گازوئیلی است، علاوه بر این، با گارانتی یک‌ساله تعویض قطعات و 10 سال خدمات پس از فروش، پیش‌بینی می‌شود عمر مفید دستگاه به بیش از 30 سال برسد.

وی درخصوص جنبه‌های زیست‌محیطی این فناوری بیان کرد: با تزریق سموم و کود به عمق زمین، خطرات احتمالی برای کودکان، پرندگان و حیوانات در فضای سبز و پارک‌ها به حداقل می‌رسد؛ این دستگاه که در سطح جهانی به‌طور کامل شناخته شده است، به تازگی در ایران نیز مورد استفاده قرار گرفته و امیدواریم با حمایت سازمان‌های متولی، شهرداری‌ها، سازمان حفاظت محیط زیست و ادارات جهاد کشاورزی، تولید و توزیع آن گسترش یابد.

این دستگاه توسط مدیران و کارشناسان سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری اصفهان در محیط فضای سبز دانشگاه اصفهان مورد آزمون قرارگرفت و تایید عملکردی شد. ضمنا با حمایت مالی سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری اصفهان، این دستگاه در اختیار این سازمان قرار خواهدگرفت.

در پایان دکتر کمالی با اشاره به آمادگی تیم تحقیقاتی سازنده این دستگاه برای همکاری با شهرداری‌ها و سازمان های مصرف کننده این دستگاه در سراسر کشور، ادامه داد: شهرداری‌های علاقه‌مند می‌توانند برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت نمونه‌های دستگاه، با معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان به شماره 03137932173 یا 03137934080 تماس داشته باشند و یا در مکاتبه با این معاونت، نیاز خود را اعلام نمایند.

تاریخ:
1404/01/21
تعداد بازدید:
164
منبع:
دانشگاه اصفهان
آدرس: اصفهان، میدان آزادی، دانشگاه اصفهان
کدپستی: 8174673441
تلفن: 2640-03137932128 تلفکس: 03136687396
Powered by DorsaPortal